Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Verse friet, hoe maak je dat?
Verse frietjes van écht Zeeuwse aardappelen die je natuurlijk haalt bij een van de vele boerderijwinkels die Zeeland rijk is zoals Bioduin in Koudekerke of Buijsrogge in Goes. Want laten we eerlijk zijn? Verse frietjes zijn toch enorm lekker? Om dit te maken heb je dus wel jouw ouders/verzorgers nodig die je helpen, want de olie om de frietjes in te bakken (als je het niet in de oven doet) is HEET.

Stappenplan voor verse friet
Hierbij de stappen die je moet nemen voordat jij lekkere frietjes kunt eten.
- Schillen/snijden
Schil de Zeeuwse aardappelen en snijd er vervolgens frietjes van. Je kunt heel dunne frietjes snijden maar ook lekkere “dikke” rakkers.
Geen zin om te schillen? Je kunt ze ook in de schil laten en ze wassen en dan snijden mét schil. Sommige mensen vinden dat zelfs lekkerder. - Zout bad
Vul een schaal met water en ongeveer een eetlepel Zeeuws zout. Laat de aardappelen er een paar uur in, zodat het vocht een beetje uit de aardappelen trekt. Denk je, dat duurt te lang? Dan sla je deze stap over.
- Schoonspoelen
Spoel de aardappelen goed schoon, zodat het zout er goed af is.
- Droogmaken
Haal de frietjes dan uit het water, laat ze vervolgens uitlekken en dep ze droog met een (thee)doek.
- Friet voorbakken
Verwarm dan de frituur voor naar 150 graden. Bak de friet er (als hij op temperatuur is) 5 minuten in. Laat ze vervolgens afkoelen en zet ze apart totdat je wilt gaan eten of wil je gelijk eten? Ga dan naar stap 6.
- Afbakken
Verwarm de frituur naar 180 graden en bak de verse frietjes in 5 minuten goudbruin.
Strooi wat Zeeuws zout of andere kruiden over je friet en je bent klaar om aan te vallen. Eet smakelijk!