Stampot Zuurkool

Zuurkool is niets anders dan witte kool die gefermenteerd is. Het is een heel gezonde groente met veel vitamines en mineralen. Bij Sandee in Kamperland kun je zien en  proeven hoe het maken van zuurkool in zijn werk gaat!

Zuurkool is door het fermenteren heel erg lang houdbaar. Daarom namen schepen vroeger op hun vaak lange reizen vaten zuurkool mee tegen scheurbuik.

Wij maken een stamppotje van zuurkool met appel, spekjes en een rookworst. Laat de spekjes er uit en voeg je blikjes kaas toe, heb je een goede vegetarische maaltijd.

Was eerst je handen (!) en schil 1 kg Zeeuwse aardappelen en kook ze gaar.

Laat 750 zuurkool even uitlekken.

Doe een klont boter in de pan en laat hier een uitje glazig worden.

Voeg de zuurkool toe.

Schil een Zeeuwse appel (b.v. een Elstar)  snij deze in stukjes en voeg toe aan de zuurkool.

Laat even op een zacht vuur staan terwijl je 150 gr. spekjes uitbakt in de koekenpan.

Voeg de gare aardappelen bij de zuurkool en stamp alles goed door elkaar met een scheut melk erbij met de spekjes en wat van het spekvet of de blokjes kaas.

YammYammy!

Check deze video om te zien hoe zuurkool gemaakt wordt