Kapitein knop cake

Recept van Kinderkooktuin

Creatief Zeeuws KinderMenu ‘Kapitein Knop cake’

Recept is voor 4 Knop cakejes

Je krijgt op een mooie houten snijplank of mooi groot bord een cakeje in de vorm van een Zeeuwse Knop, een schaaltje met cream cheese (gemengd met poedersuiker en citroenrasp), een schaaltje met Babbelaar kruimels, een schaaltje met wat Zeekraal Zilt, een schaaltje met Zeeuws fruit van het seizoen. En een snijmesje.

Het fruit kun je (bijv. een appel) in stukjes, schijfjes of blokjes snijden.

Nu kan het versieren van je cakeje gaan beginnen. Bijvoorbeeld een laagje creamcheese, daarop wat vers fruit, en als laatste nog wat Babbelaar kruimels en wat Zeekraal Zilt….MMMmmmm smullen maar!

Allergenen Kapitein Knop cake

  • Ei
  • Melk
  • Tarwe
  • Noten

Ingredienten

  • 2 eieren
  • 40 gr (riet)suiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 100 gr gebuild meel gezeefd (50 gr bloem + 50 gr meel) – 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 45 ml zonnebloemolie
  • 65 ml volle yoghurt
  • 100 gr vers Zeeuws fruit van het seizoen (bijv. appel in de Herfst)
  • eventueel 25 gram noten zoals walnoten, hazelnoten

Voor de topping

  • 75 gr roomkaas + poedersuiker
  • 1/2 tl citroenrasp
  • 25 gr Zeeuwse Babbelaars
  • 1 tl Zeekraal Zilt

Bakhulpmiddelen

  • cake vormpjes in de vorm van Zeeuwse Knop
  • kom en garde
  • zeef
  • 4 snijplanken en 4 snijmesjes
  • rasp
  • staafmixer /keukenmachine
  • 8 kommetjes/bakjes met lepeltjes voor de topping

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 C.
  2. Klop de eieren met de (riet)suiker, vanille suiker en kaneel.
  3. Mix de olie en de volle yoghurt door het eimengsel.
  4. Meng de bloem met 150 gr vers fruit.
  5. Schep het fruit voorzichtig door beslag.
  6. Doe het deeg in de cupcake vormpjes.
  7. Bak de cakejes in het midden van de oven in circa 20 minuten af.
  8. Voor de topping spatel je in kleine stukjes gehakte babbelaars door de Roomkaas.
  9. Kijk of de cakejes gaar zijn door met een prikker erin te steken. De prikker moet er droog uit komen.
  10. Laat de cakejes afkoelen en bestrijk de bovenkant met de topping en strooi er nog wat stukjes babbelaar en wat zeekraal zilt overheen. Versier het cakeje met wat van het overgebleven vers fruit.

Serveer instructies

Het Kinderkooktuin Team heeft twee Lekkere Zeeuwse KinderMenu’s bedacht.
En deze gerechten kunnen voor de jongste kinderen (tot 10/11 jr) geserveerd worden als Creatief Zeeuws KinderMenu.
Dit houd in dat de kinderen het gerecht aan tafel zelf verder af gaan maken.

Het idee hierachter

  • Kinderen eten beter als ze zelf hebben meegewerkt aan de bereiding van een gerecht.
  • Kinderen willen zien wat er in een gerecht zit.
  • Creatief bezig zijn vinden de meeste kinderen leuk. Ze kunnen eigen fantasie er op loslaten.
  • Kinderen hebben een bezigheid en zijn lange tijd zoet(ipv kleurplaten of speelhoek) en ouders kunnen rustig genieten van een voor- en/of hoofdgerecht.
  • Daarnaast zijn deze Creatieve Zeeuwse KinderMenu’s voor de koks in de restaurantkeuken heel eenvoudig voor te bereiden en kosten dus weinig tijd.