over ons

Wat is YammYammy?

YammyYammy is onderdeel van de provinciale promotie (Provincie Zeeland) en een initiatief van de Zilte Academie Zeeland, in het kader van het  landelijke project Jong Leren Eten van het Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Het project creëert een eigen smaakbeleving bij kinderen en bevordert de gezondheid van jongeren thuis en op school. Kinderen worden zo toegerust om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Zeeland bijt het spits af met YammyYammy – Lekker Zeeuws. Andere provincies volgen nog! 

Op 17 april 2019 vond de eerste Yammyammy – Lekker Zeeuws wedstrijd van dit jaar plaats. Onze missie: op álle Zeeuwse restaurants gezonde YammYammY – menu’s!

 

 

Waar gaat YammYammy over?

Zeeuwse kinderen (8 – 16 jaar) gaan in teams onderleiding van chef-koks aan de slag met lokale producten en maken daar gerechtjes van die op de menukaart komen van de Zeeuwse restaurants. Of kids gaan thuis aan de slag, dát mag ook (stuur ons dan een berichtje, want wij helpen je ook thuis heel erg graag en wie weet zie jij jouw favoriete gerecht, dat je thuis hebt gemaakt, terug op een menukaart).

Je mag overigens helemaal zelf bedenken wat je gaat maken, al moet het wel gezond zijn natuurlijk en lokaal. 

Het is namelijk niet alleen belangrijk dat je leert wat er hier in onze provincie aan eten wordt verbouwd en geproduceerd, je leert in dit project ook hoe je die kunt bereiden en op kunt eten. We hebben het dan over zeewier, verse kruiden, vis, vlees, Searoop, maar ook over spelt waarmee je een pizzabodem kunt maken, of wraps met een gezonde inhoud.

De uiteindelijke bedoeling is dat op de menukaarten van restaurants gezonde en Zeeuwse gerechten voor kinderen komen te staan. Misschien ook wel jouw recept! Hoe leuk is dat?

Wil je ook mee doen?

Leuk! Rachelle en Margot (zie foto) leggen je graag uit wat jij kunt doen. Misschien vind je het leuk om in een groep te koken? Misschien vind je het leuker om thuis met je ouders/broers/zusjes/vrienden te koken? Ook dat kan. Stuur ons een berichtje en wij leggen het graag aan je (ouders) uit. 

in samenwerking met...